Umakartové jádro nemusíte rovnou bourat

08.01.2011 14:35

Pokud chcete nechat koupelnu ve stávající pozici a nechcete nijak měnit celkové dispozice bytu, není problém nechat jádro na svém místě a jednoduše jej nechat obložit. Stavební práce nepotrvají tak dlouho a v bytě nebude tak příšerný nepořádek jako v případě vybití celého jádra. Navíc můžete použít původní rozvody jak vody, tak elektroinstalace.


I umakartové jádro může mít své výhody

Jedinou nevýhodou je to, že bude třeba ponechat koupelnu i záchod na stávajícím místě. U úplné výměny jádra se totiž využívá vybití umakartového jádra ve prospěch rozšíření koupelny nebo jejího spojení se záchodem.

Existuje tedy několik možností, stačí si vybrat tu pro vás nejvhodnější. Pokud totiž skutečně nechcete nijak řešit bytové dispozice, jádro bourat nemusíte. Oblíbené je jednoduše nalepit obklady na umakart. Prodejci prodávají i speciální lepidlo, které sedne jak na obklady, tak na umakart, které nestojí mnoho a vyřeší hodně.

Umakartové jádro a sádrokarton

Dalším řešením je obložení koupelny sádrokartonem a vybetonování podlahy. Na sádrokarton, který je ke stěnám třeba přišroubovat, se potom lepí obklady stejně jako v předchozím případě na umakart. Sádrokartonové desky ale volte opatrně a vyberte spíše ty kvalitnější.

Kromě nich jsou výborné i panely, které na první pohled vypadají jako obklady. Výhoda je především v tom, že není problém celý panel v případě potřeby vyměnit, nebo opravit inženýrské sítě, které se za jednotlivými panely skrývají. Je třeba ovšem počítat s tím, že nové stěny budou silnější než ty předchozí, proto je mnohdy vhodné vyměnit i futra a dveře. To se ale stejně u takto rozsáhlé rekonstrukce očekává…

Vymalovat a nalakovat

Dalším řešením je umakartové jádro vymalovat a nalakovat. Ač toto řešení na první pohled nevypadá příliš „koupelnově“, patří taky mezi oblíbené, a to hlavně i díky své nízké ceně. Před nátěrem je důležité celé jádro omýt a poté natřít omyvatelnou barvou. V obchodech vám jistě poradí, stačí připomenout, co přesně chcete natírat.

Opravdu jednoduchým a levným řešením je oblepit koupelnu samolepicí folií. Opět musí být omyvatelná a k podkladu by měla dobře přilnout, aby se kvůli vodě a vlhkosti nepřestala v koupelně odchlipovat.

A proto kontaktujte naší firmu a my vám stím pomůžeme

Fotogalerie: Umakartové jádro nemusíte rovnou bourat

Tato fotogalerie je prázdná.